Skip to main content

Blog

Blog
 
Megosztás:

Rengeteg frissítést kapott 2020 végén a Microsoft Teams, ami a jelenleg is zajló pandémiás helyzetnek is köszönhető.

A legnagyobb változáson egyértelműen kijelenthetjük, hogy az értekezlet funkció ment keresztül.

Nézzük is meg, milyen új funkciók jelentek meg:

1. Becsatlakozás Microsoft Teams értekezletbe

Az eddigiekhez képest, itt nem csak plusz funkciók jelentek meg, hanem a becsatlakozási felület is jelentősen megváltozott. A felület két blokkra lett osztva. A bal oldali blokkban a kamerával kapcsolatos beállítások kerültek elhelyezésre, mint a be és kikapcsolás, melyet a gombra kattintva tudunk állítani, mellette pedig az eddigiekhez hasonlóan be tudjuk állítani a hátteret, ahol a tavaszi frissítésben a "háttér homályosítás" mellé, választhatunk Microsoftos hátteret vagy akár egyedit is, ezáltal van lehetőség egységes céges logós háttérrel becsatlakozni az értekezletekbe.

A jobb oldali blokkba, az új elrendezésben a hang eszközökkel kapcsolatos beállítások kerültek, itt  4 db hangopció közül kell választanunk. Az első és leggyakoribb opció az alapértelmezett mikrofon és hangszóró választása, ez az éppen használatban levő mikrofont és kamerát jelenti, ha nem használunk kiegészítőket, akkor az eszközünkbe épített megoldásokkal fogunk tudni kapcsolódni. Második opció, ha rendelkezünk audiokonferencia licenszel, valamint a Teamsel összekötött telefonrendszerrel, akkor választhatjuk a telefon hangfunkcióit ezeknek hiányában, ez az opció inaktív lesz, ahogy a képen is látszik. Harmadik opció, ha van kialakított konferencia terem az irodában, akkor választhatjuk a bekapcsolódás a helység hangfunkcióinak használatával lehetőséget és végül ha esetleg késünk az értekezletről és nem akarunk zavarni, akkor bekapcsolódás hang nélkül opció választása. A 4 opcióból a leggyakoribb az első és az utolsó, tehát vagy a meglévő eszköz hangfunkcióit használjuk vagy elnémítva csatlakozunk.

2. Értekezlet eszköztár

Azoknak, akik már régebb óta használják a Microsoft Teamst, szintén nagy fejtörést okozhatott, hogy a korábban a képernyő közepén egér mozgatásra megjelenő eszköztár, felköltözött a jobb felső sarokba, cserébe viszont mindig könnyedén elérhető, hiszen nem kell az egeret mozgatni, azért, hogy megjelenjen.

Nézzük is meg milyen lehetőségeink vannak, az új eszköztárban.

Az első ikon, a résztvevők, ez már korábban is létezett, az értekezlet résztvevőit tudjuk itt nyomon követni, újdonság, hogy van lehetőség résztvevők listájának lekérésére. Mellette találjuk a csevegés funkciót, ha szeretnénk például egy linket küldeni, azt itt tudjuk megtenni. A következő ikon, egy kéz, mely a jelentkezést szimbolizálja, így az értekezlet szervezője tudja felszólítani a jelentkezőket, ezzel is csökkentve az értekezlet megzavarását, ami rögzített értekezlet esetén igen hasznos, de akár szavazásra is használhatjuk. Egyel jobbra egy új funkciót találhatunk, ami magyarul kicsit viccesen a melléktermek nevet kapta, a funkció a projekt alapú munkánál vagy oktatások során hasznos lehet, segítségével ugyanis kisebb csoportokra tudjuk osztani a résztvevőket anélkül, hogy megszakítanánk az értekezletet. A ... vagy más néven további műveletek is kapott számos újdonságot, ilyenek például a közösmódnagy galéria, fókuszálás, teljes képernyő vagy a bejövő videók kikapcsolása, de itt találjuk a korábban már létező felvétel indítást is, aminek tárolásában szintén történt változás, hiszen elköltözött a Microsoft Stream-ből és nem utolsó sorban itt találjuk az értekezlet beállításokat is, ahol meghatározhatjuk az előszobával és hanggal kapcsolatos beállításokat, ha ezt az értekezlet összehívásakor elmulasztottuk. A további ikonok, mint a kamera, hang és tartalom megosztás nem változott.

Az új funkciókat részletes bemutatását a Teams értekezlet funkciók blog cikkünkben elolvashatod.


Kapcsolat