Skip to main content

Blog

Blog
 
Megosztás:

Az idén 4. születésnapját ünneplő Microsoft Teams értekezlet, számos új funkciót kapott 2020-ban.

Az első nagy változás, hogy a korábban egér mozgatásra megjelenő eszköztár felköltözött a jobb felső sarokba. Nézzük meg, milyen új funkciókat kaptunk a költözés mellé.

Résztvevők:

résztvevők ikonra kattintva, ahogy korábban is, ellenőrizhetjük kik csatlakoztak az értekezlethez, ha pedig valaki elfelejtette magát lenémítani, szervező vagy előadói szerepkörrel könnyedén megtehetjük, de plusz résztvevőt is itt adhatunk az értekezlethez, ha valaki kimaradt volna.  Újdonság, hogy szervezőként a résztvevők fülön, ... -ra kattintva van lehetőségünk a részvételi lista letöltésére illetve alapértelmezetten némíthatjuk a felhasználókat, a nem engedélyezett a résztvevők számára a visszahangosítás opciót választva. Ez kisvállalati licenszeknél , valamint oktatási verziónál hasznos funkció, ha nem akarjuk, hogy a résztvevők beleszóljanak az értekezletbe/oktatásba. Ezenkívül az értekezlet beállításait,mint például az előszoba használatát itt is megadhatjuk, ha az engedélyek kezelése lehetőségre kattintunk.

Kiemélés / rögzítés

Szintén újdonság, hogy szervező vagy előadói jogosultsággal, van lehetőségünk egyes résztvevők kamera képének kiemelésére /rögzítéséreKiemelés funkció használatával saját vagy más személy videóképét tudjuk rögzíteni minden résztvevő számára, attól függetlenül, hogy az adott személy éppen beszél-e vagy sem, mindig látszódni fog.  A rögzítés is ezen az elven működik, azonban ott csak a saját magunknak rögzítjük egyes személyek videóképét. Ezek a funkciók prezentálásnál, oktatásnál esetleg vizsgáztatásnál igen hasznosak lehetnek. Be és kikapcsolásukhoz kattintsunk a résztvevőknél a kiemelendő személy neve melletti ...-ra.

Beszélgetés (csevegés)

Az eszköztáron a résztvevőktől jobbra találjuk a beszélgetés gombot. Ez a funkció nem változott, az értekezlethez történő csatlakozást követően, itt tudjuk nyomon követni az üzeneteket, a csatlakozásokat és itt kapunk visszajelzést arról is, ha a felvétel elindul. Vállalati licenszel az értekezlet alatt történő üzenet váltásokat később is visszanézhetjük a Teams csevegéseknél.

Jelentkezés

A csevegés mellett jobbra találjuk a jelentkezés opciót. Ez a funkció tavasszal jelent meg. Működési elve hasonlít az iskolai oktatáshoz, ahol "ha szeretnénk megszólalni, jelentkezünk és felszólít a tanár, nem szólunk bele bármikor az órába". Ez egy nagyobb értekezlet során igen hasznos lehet, hiszen minél többen vagyunk egy értekezleten, annál gyakoribb, hogy egyszerre szólalnánk meg a másikkal. A résztvevőknél ellenőrizhetjük, hogy hányan jelentkeznek, a sorrend pedig úgy alakul ki, hogy legfelül lesz az, aki először jelentkezett.

A felszólalás kérésen kívül, leggyakoribb felhasználási módja a jelentkezésnek a szavazás, egyszerűen tegyünk fel egy eldöntendő kérdést és kérjük meg a résztvevőket, hogy tegye fel a kezét az, aki támogatja. A résztvevők menüpontban ellenőrizhetjük, hogy hányan és kik szavaztak az adott témában. Mivel az értekezleten bejelentkezve veszünk részt, ezért név nélküli szavazásra ez a funkció nem használható!

Melléktermek (Break out rooms)

melléktermek funkció, 2020 végén jelent meg és segítségével, az adott értekezletet kisebb csoportokra tudjuk bontani. Oktatások alkalmával igen hasznos funkció, amikor azt szeretnénk, hogy egy adott témát kiscsoportokban vitassanak meg a résztvevők. Szervezőként van lehetőségünk több csoportot is létrehozni és "benézni" az egyes csoportok munkájába, majd a munka befejezésével egy kattintással ismételten összevonhatjuk egy nagy értekezletbe a résztvevőket vagy átszervezhetjük a kiscsoportokat.  Ez elég új funkció, így a fordítás még nem teljes, ettől nem kell megijedni, javítani fogja a Microsoft.

Ha kíváncsi vagy még több funkcióra, olvasd el a Teams értekezlet funkciók 2. rész cikkünket is! 


Kapcsolat