Skip to main content

Blog

Blog
 
Megosztás:

Az alábbi cikkben nézzük meg, hogyan alakult át a További műveletek funkció 2020-ban, használatukhoz ne felejtsük el engedélyezni a Teams új értekezlet élményét!

további műveletek vagy ... között olyan funkciókat találunk, mint a nagy méretű galéria, a közös mód, a fókuszálás vagy a bejövő videó kikapcsolása, de az értekezlet rögzítését is innen tudjuk elindítani a felvételkészítés indítása gombra kattintva.

Az értekezlet beállításai lehetőség, már korábban is adott volt a Teamsben. Segítségével eltérhetünk az alapértelmezett beállításoktól az adott értekezleten, például, ha szeretnénk ki vagy bekapcsolni az előszobát vagy lekorlátozni ki tarthat előadást. Az oktatási verziónál mindenképpen érdemes ezt a beállítást ellenőrizni, hiszen ha mindenki tarthat előadást, akkor a diákoknak azonos jogköre lesz a tanárral, ebben az esetben előfordulhat, hogy a lelkes diákok lenémítják a tanárt vagy akár egymást, de hasznos lehet értekezleten is.

nagy méretű galéria 10 fő alatt inaktív, de egy nagyobb értekezlet esetén szükségünk lehet rá, amennyiben minden résztvevő kameraképét szeretnénk látni. Összesen 49 résztvevő képét tudja jelenleg kezelni a Teams, ami korábbiakhoz képest, igen nagy változás, hiszen kezdetben egyszerre 4, tavaly tavasztól pedig 9 személyt tudtunk egy időben megjeleníteni.

közös mód funkciót, 5 főtől van lehetőségünk használni. A funkció használatakor, minden olyan résztvevőt, aki megosztja a kamera képét, elhelyezi egy közös térben. Szervező és előadó jogosultsággal többféle háttér közül választhatunk.

fókuszálás funkciót akkor tudjuk használni, ha tartalmat osztunk meg, például prezentációt. Célja, hogy ilyenkor a bejövő videó(k) képét elrejti a Teams képernyőről, hogy csak a prezentációra tudjunk figyelni. Be és kikapcsolni is, a további műveletek menüpont alatt tudjuk.  

Bejövő videó kikapcsolása funkciót választva minden résztvevő kamera képét van lehetőségünk kikapcsolni attól függetlenül, hogy a résztvevők bekapcsolták-e kamerájukat vagy sem. Ha szeretnénk bekapcsolni a bejövő videó kamera képeket, akkor csak azoknak a kameráját fogja bekapcsolni, akik amúgy bekapcsolták a kamerájukat. Éppen ezért helyesebb megfogalmazás lenne, a bejövő videó tiltása és engedélyezése megnevezése.

A további műveletek mellett két ismerős gombot találunk, a kamera és a hang. A gomb megnyomásával tudjuk ki vagy bekapcsolni a kamerát illetve a hangot, vagyis a mikrofonunkat. 

tartalom megosztás nem új funkció, azonban azonban egy érdekességet itt is találunk: a számítógéphang belefoglalása. Ha szeretnénk a gépünk által lejátszott hangot is megosztani az értekezlet résztvevőivel akkor egyszerűen engedélyezzük. Fontos, hogy ilyenkor a rendszer hangokat is hallani fogják, nem csak a videó hangját.

A tartalommegosztásnál találunk még hasznos funkciókat. A home office és online élet hátránya, hogy sokszor jó lenne egy felület, ahol gyorsan felírhatnánk egy-két dolgot. A rajztábla (whiteboard) funkcióval közösen írhatunk a táblára, akár csak az irodában, limitáció, hogy kizárólag cégen belül elérhető, tehát ha külsősök is részt vesznek az értekezletben, ők semmit nem fognak belőle látni, így ebben az esetben érdemes a OneNote jegyzetfüzetet használni.


Kapcsolat